Vägen till elit, del 2. Ola Berggren

Reportage nummer två, Ola Berggren.



Ola Berggren är 52 år gammal och bosatt i Gävle tillsammans med sin fru Anette samt sina barn Filip 22 år gammal och Ludvig, 19.

Ola besitter ett grymt hockey och idrottsintresse men utöver idrott och framförallt hockey så jobbar han halvtid som personalchef inom Winn Hotel Group som har 320 stycken anställda.

Utöver de 50 procenten som han jobbar inom hotellbranschen så jobbar Ola även med det som han har ett kanske lite extra stort hjärta för, nämligen idrott då han driver ett eget bolag där han bla. skriver, föreläser och jobbar som psykologitränare i J-18 landslaget i ishockey och även i Leksand.
Ola har jobbat med många olika lag i sin roll som psykologitränare; bla. Brynäs, Gif, Plannja Basket, SAIK han har även skrivit 8 böcker om ledarskap och relationer.


Det idrottspsykologiska undret Ola har även studerat i USA och jobbat som bland annat personaldirektör, rektor och vd, vilket gör att han har en extremt hög kompetensnivå och bidrar med mycket bra till både sitt företag, som psykologitränare och inom hotellbranschen.

- Vi har på hockeyrådgivarna fick in ett bra tips på att just Ola Berggren kan vara en bra och mycket intressant person att ha med i vårt arbete då vi ska ta reda på vad som verkligen krävs för att nå elitnivå. Och i och med hans långa erfarenhet, meritlista samt kunnande om det idrottsliga psyket så nappade vi direkt.
Det jobb som Ola har inom hotellbranschen låter för oss intressant men det är inte det vi kommer att lägga fokus på i vårt Reportage med honom då vi vill rikta in oss på idrott och framförallt hockey därför vill vi komma Ola närmre inpå huden och verkligen sätta oss in i vad har pysslar med när han driver sitt eget bolag.

- Så Ola vad är det du gör på dagarna? Vad har du för arbetsuppgifter?
-
Den andra halvan så föreläser jag för olika företag om det jag sysslar med i mitt bolag det kan vara allt ifrån idrottspsykologi till om vad jag skriver böcker om och annat. Jag reser även en del med J-18 landslaget när de ska iväg på olika ”camper” och annat så är jag med och stöttar dem på den psykologiska biten och försöker även hjälpa dem på annat sätt mot nya framgångar och just det ser jag som en väldigt kul uppgift att vara tilldelad!
Jag är även i Leksand en dag i veckan och coachar samt hjälper folk i föreningen och i näringslivet eller idrottsmän/kvinnor/ barn att återvinna ett tappat självförtroende, det är en av mina starka sidor.

- Intressant att vi hamnade inom ramarna för självförtroende något som vi på hockeyrådgivarna tycker är intressant och som spelar en central roll hos varje idrottare oavsett kön och idrott.

”Självkänslan påverkas av din uppväxt.”
Ola håller med oss angående våra tankar och teorier om självkänsla och självförtroende då vi tycker att den spelar en central roll och är en av de viktigaste byggstenarna i en idrottares grund oavsett vilken nivå man tävlar på.

Ola tror själv att självkänsla och självförtroende är något som växer fram under livets och karriärens gång då det är viktigt att man som talang eller inte får höra att man duger precis som man är och att man som ledare och förälder trycker på individens styrkor oavsett om man presterar på isen eller inte så är det viktigt att få mycket omtanke och beröm och det är det som Ola tror har hjälpt underhållande spelare såsom Linus Omark och Linus Klasen som har växt fram som stora trollgubbar och underhållare nu på senare tid.
När vi frågar Ola om just dessa och vad deras självförtroende har för innebörd på deras framfart är hans svar enkelt:
Deras spelstil bygger på självförtroende då de gillar att ha mycket puck och vara i kamerornas sken så mycket som möjligt, och utan deras självförtroende hade aldrig klarat av att skina så mycket som de gör både på och utanför isen.”


Linus x2. Omark till vänster och Klasen till höger.


Man pratar mycket i hockey- och idrottstermer att det är viktigt att fylla på med vätska och sömn för att man ska klara av att prestera på max varje gång det är dags för match- eller träningsstart.
Men Ola vill även trycka på att självförtroendedepåerna även de måste tankas på och det är en bit som man inte kan göra själv som individ utan är viktig för en tränare eller förälder att hjälpa spelaren med och för att citera Ola på den här biten så säger han följande: ”Självförtroende i din idrott handlar väldigt mycket om det går bra då lagrar du bra bilder av dig själv som skicklig presterare. Om det går sämre (vilket det gör för alla ibland) Så tar man ”ut” bra saker från sig själv och då gäller det att fylla på med bra saker/situationer man varit med om tidigare.”
Vi tycker att det låter som ett väldigt sunt resonemang då man ofta som individ blir hängande på och har svårt att glömma bort om man har gjort något dåligt i till exempel en match eller på en träning, det är då man måste försöka hitta solen bakom molnen och den kommer alltid att finnas där någonstans det är bara det att man glömmer den när det går lite sämre.

 

- I och med att Ola jobbar med självförtroende och även inom j18-landslaget så har han en nära connection till talanger och känner bra till hur en talangs självförtroende fungerar.
Något som är ännu mer unikt med just detta är att Olas yngsta son, Ludvig Rensfeldt som i somras blev draftad i andra rundan som nummer 35 totalt av Stanley Cup-vinnarna Chicago Blackhawks.
Därför tänkte vi stämma av lite vad som är viktigt för en talang som hans son Ludvig att få för slags feedback under sin framfart i hockeysverige, men även hur man tar vara på en så unik talang som just Ludvig och många andra runt om i världen, och detta tänkte vi kolla av med några snabba frågor.



· Hur tar man vara på en talang? Eller hur hjälper man just denna till ännu högre höjder?

Se till att personen blir ödmjuk och att den ger beröm och uppskattning till andra. ”Ju mer man ger ju mera får man tillbaka”. Det är viktigt att man står med båda fötterna kvar på jorden trots att livet och ens karriär flyter på hur bra som helst för annars är det lätt att man råkar illa ut på grund av att man har för bra självförtroende och ser ner på andra.

· Tror du att det är viktigt att ha någon att tävla emot vid träningstillfällen etc.?

Ja, det kan vara bra att peppa varandra, men det passar inte alla. Men i det stora hela så tror jag det är viktigt att hitta någon att tävla mot men även någon som man vill nå högre höjder tillsammans med.


Ola Berggrens son Ludvig Rensfeldt i Chicagos tröjor under en prospect camp efter att den sistnämnda blivit draftad av just Chicago.

· Vad var dina tankar när din son Ludvig blev draftad? Var det extra speciellt i och med att han blev draftad så tidigt och av de regerande Stanley Cup-mästarna Chicago?

Det var bland det största jag någonsin har varit med om och det är klart att det kändes speciellt att han blev vald både så tidigt och av ett klassiskt lag som är på uppgång med många bra och unga talanger i truppen.

· Har du själv varit ledare för Ludvig i unga dagar så du känner att du kan ha varit med och lagt grunden till hans framfart eller vad har varit din uppgift som hockeyförälder?

Jag har aldrig tränat Ludvig i Ishockey bara stöttat och ställt krav. Däremot har jag tränat honom i golf där han var en större talang/begåvning men han brann inte för det på samma sätt som ishockey, men valet föll på hockey och just nu har jag ingenting emot det, jag är jätteglad för Ludvigs skull att det har gått bra för honom.
Ludvig har ju haft förmånen att vara med mig när jag träffat många duktiga idrottsmän/ishockeyspelare från det att han var väldigt ung. Han har ju rest med mig och varit i Pittsburgh, Vancouver, Atlanta med flera städer och han var i ett NHL omklädningsrum då han var 10 år första gången. Jag har också stöttat honom i med och motgång och fokuserat väldigt mycket på prestation mera än resultat.

· Ludvig vann tillsammans med sitt Brynäs j18 SM förra säsongen, finns det några direkta punkter i truppen som gestaltade ett vinnande lag eller var de på förhand tippade som vinnare på grund av ett på pappret väldigt starkt lag?

Jag tror att de hade bra bärande spelare och en ödmjuk grupp och mixen utav detta la en stabil grund till framgång sen är det liksom alla andra lag som lyckas att man hamnar i en zon av självförtroende och en känsla där man inom gruppen känner sig starka och oslagbara vilket är en känsla som spelar stor roll i till exempel ett slutspel där matcherna spelas tätt inpå varandra.


Ludvig Rensfeldt segervrålar efter att nyss vunnit J-18 SM.

· Ludvig blev under säsongen utlånad från Brynäs till Bofors för att få mer speltid. Hur tror du en utlåning påverkar en ung talang både fysiskt och psykiskt? Är det positivt eller negativt för individen?

Jag tror det är bra och i Ludvigs fall så var det han som ville inte Brynäs. Ludvigs agent fixade sedan med Bofors. Ludvig utvecklades jättemycket både som människa och ishockeyspelare under tiden i Bofors. Han gillade alla grabbarna i laget och tränaren var riktigt bra, vilket även gjorde att han fick ta ett större ansvar på isen och med ansvar och förtroende föds i många fall även framgångar.


Ludvig Rensfeldt i måljublar Bofors hemmadress under utlåningen från Brynäs till Karlskogalaget.

Som avslutning på ett väldigt givande och roligt reportage med Idrottspsykologen Ola Berggren så skulle vi vilja avsluta med några korta och snabba frågor:

Vad tror du att du jobbar med om fem år? Kommer du fortfarande hålla dig inom samma område eller tror du det har ändrat sig?
Det känns som om jag gör det jag gör nu. – Jag stortrivs!

Om du skulle få rekommendera en av de böcker du har skrivit till oss hockeyfantaster, vilken skulle det då vara och varför? ”Stå inte i vägen för din egen förmåga”. Den har några år på nacken men det mesta funkar fortfarande. Hela familjen var inblandad i projektet

Tre visdomsord samt ett citat eller ordspråk som passar in på din identitet.
”Ju mera du ger, ju mera får du tillbaka”, Ge beröm och omtanke så får du tillbaka det.

I och med detta vill vi på hockeyrådgivarna utbringa ett STORT tack till Ola Berggren som tagit sig tiden att hjälpa oss med vårt arbete vilket vi tycker har varit mycket givande.

/Hockeyrådgivarna.






 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0